Est. 1943

Neptunus wordt in het jaar 1900 opgericht als voetbalvereniging. In 1943 neemt de club het initiatief om ook te gaan honkballen. In de opvolgende jaren ontwikkelt de honkbaltak zich met vallen en opstaan en met veel inzet wordt het spelniveau verbeterd. In 1960 gaat men bij Neptunus ook softbal spelen. Hierdoor bood men sportieve deelname aan meisjes, vrouwen en senioren. De vereniging groeit en klimt steeds hoger in de competities, met als resultaat het eerste Nederlandse honkbalkampioenschap in 1981. Neptunus wordt een gevestigde waarde in het Nederlandse en Europese honkbal. Tot en met 2016 heeft dit tot grote successen geleid:

- 17 x Nederlands kampioen, inclusief het seizoen 2016
- 8 x Europa Cup 1 winnaar
- 5 x Europa Cup 2 winnaar
- 7 x Europese Super Cup winnaar

75 (ex) Neptunianen zijn al voor Oranje uitgekomen. Het Rotterdamse Neptunus Baseball & Softball heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het winnen van het wereldkampioenschap honkbal in Panama in 2011 en het behalen van de halve finale van de World Baseball Classics (WBC) in 2013. Neptunus is ook mede initiatiefnemer van het Wereld Havensteden Toernooi, een prestigieus internationaal honkbaltoernooi dat sinds 1985 elke twee jaar wordt georganiseerd in het eigen Familiestadion. Het toernooi heet nu World Port Tournament, de volgende editie is in 2017. In 1999 is het Neptunus Stadion gebouwd om de groei van de club te faciliteren en de vele internationale toernooien op een goede manier te huisvesten.

Het 75 jarig bestaan
In 2018 viert Neptunus Baseball & Softball haar 75 jarig bestaan. Om de rijke geschiedenis van de vereniging in beeld te brengen en vast te leggen willen we een Jubileumboek en film gaan maken.

Het Neptunus Familiestadion

Het Neptunus stadion is gebouwd in 1999. Het bevat een groot clubhuis op de begane grond en een luxe businesslounge op de 1e verdieping en links en rechts van de hoofdingang de kleedlokalen. Die worden gebruikt door de twee afdelingen, Honkbal en Softbal. In 1900 werd begonnen met voetballen. De honkbalafdeling is opgericht in 1943 en de softbaltak dateert van 1960. De honkballers hebben in het stadion een fitnessruimte, die speciaal op deze sport is afgestemd. Het stadion is de opvolger van de Ton van Heusden Burcht (1973-1999) en het Favier Clubhuis (1945-1973). Neptunus speelt vanaf 1945 aan de Abraham van Stolkweg in Rotterdam West. Het complex kreeg de naam: “Het Familiestadion”. Een uitje naar de wedstrijden is er namelijk voor het gehele gezin. Het is één van de modernste honkbalstadions van Europa met 2.760 vaste zitplaatsen en 26 overdekte skyboxen.

In de begane grond van het stadion zijn naast de 12 kleedkamers voor Sportclub Neptunus, massagekamers, scheidsrechterskleedkamers en het clubhuis ondergebracht. Op de eerste verdieping is een business lounge ingericht die wordt benut door de Gouden Drietand Businessclub. Bovendien is een volledig ingericht krachthonk beschikbaar, ingericht door de Fa. Optima Forma uit Krimpen aan de Lek. De accommodatie beschikt over een up-to-date lichtinstallatie voor het spelen van avondwedstrijden. Het honkbalstadion is tevens de locatie voor het vermaarde twee-jaarlijkse World Port Tournament Baseball.

Omdat het terrein van Neptunus de hoofdlocatie was van het WK honkbal in september 2005 kreeg het totale complex een upgrading. Allereerst werd het buitenveldhek naar achteren verplaatst om aan de internationale afmetingen (98m-120m-98m) te voldoen. Ter bescherming van de spelers werd het veld omzoomd door een blauwe padding. Er werd een batters-eye in het mid-outfield geplaatst en aan beide uiteinden kwamen er originele gele foutpalen.

In juni 2006 wordt een lang gekoesterde Neptunus wens in vervulling gebracht. Op de plaats waar het softbalveld gelegen was is een origineel tweede honkbalveld aangelegd.

Vanaf de zomer 2005 is het voormalige hoofdveld van de voetbalafdeling voorzien van een kunstgrasmat volgens de laatste normen. Na het vertrek van de voetbalafdeling is het veld omgebouwd tot een originele jeugdhonkbal locatie.

 

Contact
U zoekt direct contact?
Nieuwsbrief
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief