the official site of the NEPtuNUS baseball & softball club rotterdam

Curacao

‘Ras-Amsterdammer had een prachtige tijd bij Neptunus…’

Charles Urbanus jr. was in de geschiedenis van Neptunus zeer succesvol als coach. Hieronder volgt zijn persoonlijke terugblik op die periode.

“Vier jaar lang heb ik, als ras-Amsterdammer, de mooiste club van Rotterdam mogen coachen. Dat was één groot feest. Een tijd waarin we niet alleen voor de prijzen gingen, maar ze ook wonnen.
Tussen 1990 en 1994 wonnen we niet alleen driemaal de landstitel, we wonnen ook tweemaal de Europa Cup – beide versies, zowel de EC-1 als de EC-2″.

“Op het moment dat ik in Rotterdam begon, had mijn voorganger (Huub Kohl) een basis achtergelaten die je beste kunt omschrijven als een ‘gespreid bedje’ Een goed op elkaar ingespeeld team: prima pitching en een formidabele slagploeg. Het enige dat ik in feite nog had te doen was het inbrengen van atletisch vermogen en loopsnelheid. Toen we daar vooruitgang in boekten, liet het succes niet lang op zich wachten”.

“Samen met Frans van Aalen heb ik in die tijd – toen we samen in Rimini waren – het concept uitgewerkt waar het huidige Neptunus Familiestadion uit is voortgekomen.
We waren daar toen voor een wedstrijd om de Supercup. Omdat Harry Koster – één van onze vaste keuzes op de heuvel – daar niet bij kon zijn, had ik een jong talent uit het tweede team meegenomen, die ook wel een ‘aardig balletje’ kon gooien…Rob Cordemans”.
Later groeide hij uit tot veruit de beste pitcher van Nederland.

“Na afloop van het seizoen 1994 was het tijd om met het bestuur plannen te maken voor het nieuwe seizoen.  Voor mij het moment dat we met verjonging van het team moesten beginnen.
De generatie die voor alle successen had gezorgd werd er niet jonger op. Nu langs de weg der geleidelijkheid met verjonging beginnen bood naar mijn stellige overtuiging de beste kans om het succes voor langere tijd vast te houden. Daar was het bestuur het niet mee eens.”

“Er ontstond een verschil van inzicht dat alleen maar kon worden opgelost, als wij uit elkaar zouden gaan.

Ik ben toen naar Pirates vertrokken.

Tijdens het recente jubileumfeest sprak ik – behalve ‘mijn’ spelers – ook kort met Frans van Aalen. Hij vond achteraf dat we eigenlijk na de breuk van 1994 nog wel twee jaar met elkaar door hadden kunnen gaan.

Je moet het verleden laten rusten, maar ik heb dat compliment met genoegen in ontvangst genomen.

Neptunus: van harte gefeliciteerd met het jubileum. Op naar de volgende mijlpaal, in 2043.”

 

Tekst: Herman Hiemstra, © 2023

Foto: Bert Verhoeff/Anefo (via Wikipedia)

Share the Post:

Related Posts

Rookvrij

Sportbedrijf Rotterdam heeft bepaald dat alle sportaccommodaties rookvrij moeten worden. Dat betekent dat er vanaf 1 juli nergens meer gerookt

Read More