the official site of the NEPtuNUS baseball & softball club rotterdam

Curacao

Een gedurfd begin is de helft van de winst

Met een sensationele overwinning op meervoudig nationaal en Europees kampioen Olympia heeft Neptunus in haar tweede jaar als hoofdklasser vorig seizoen de nationale titel voor zich opgeëist.  De beslissing viel in de laatste slagbeurt van de laatste wedstrijd. 

Nu de tijd van het nagenieten voorbij is, wordt het tijd om weer vooruit te kijken.
Wat brengt 2024? Kampioen worden was geweldig, nu gaat het erom de positie te consolideren en in Italië de concurrentie in de Europa Cup tegemoet te treden. 

Tijd voor een goed gesprek met Sybe en Jut Stuij. Ook in 2024 – samen met Marco van Krevel – coaches van het Rotterdamse team. 

Er zijn nogal wat speelsters vertrokken na het vorig seizoen (8 in totaal). Hebben jullie nog wel voldoende capaciteit over?

Op het eerste gezicht lijkt het natuurlijk een hele aderlating, maar we hebben dat al aardig kunnen compenseren. Dat een aantal van onze geroutineerde krachten aan hun laatste seizoen bezig waren wisten we natuurlijk al van tevoren. En Amerikaanse speelsters gaan na het seizoen ook weer terug. 

Vier nieuwkomers [Annelieke Swinkels, Mirthe Weis, Lizzy Kwakernaak en Quilen Dirksz] vullen de open plekken al op een heel goede manier in. En als het nieuwe seizoen begint, hopen we ook weer over drie langdurig geblesseerde speelsters te kunnen beschikken. Zij zijn dan voldoende hersteld om hun plaats weer in te nemen. 

Maar dat is nog niet alles. 

Zoë Lageweg, pitcher en eerste honkvrouw uit de selectie van het Koninkrijksteam dameshonkbal, wil graag gaan softballen.
Dolgraag natuurlijk, maar zij moet eerst meer feeling opdoen met softbal. Je kunt het niet 1:1 uitwisselen. Honkbal is echt iets anders dan softbal. We hopen dat zij snel haar draai vindt. We hebben haar er graag bij.  

Komt er nog Amerikaanse versterking? 

Het is nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen, maar dat zou – zeker in het licht van de Europa Cup – zo maar kunnen.
Daisy en Eve zijn een geweldige steun geweest om het vorige seizoen zo goed af te kunnen sluiten. 

Geen gastspelers 

Maar rond de Europa Cup hebben we één besluit al wel genomen. Wij gaan de strijd om de Europa Cup niet in met gastspelers. Dat is zeker de laatste jaren min of meer een traditie geworden, maar daar doen wij niet aan mee.

Speelsters die graag die graag voor Neptunus willen uitkomen, zijn altijd welkom. Daar hebben we de transferperiode voor. 

Okay, jullie kunnen misschien ook nog terugvallen op extra capaciteit bij Sirens? 

Nee dus, niet meer.  Na het zeer succesvol verlopen vorige seizoen is een aantal speelsters naar andere verenigingen vertrokken. Bovendien zijn bij ons Mirthe Weis en Lizzy Kwakernaak – winnares van de Riet Vermaat Award – doorgestroomd naar het eerste team.
Omdat er geen sprake is van voldoende nieuwe toestroom richting Sirens – er zijn niet voldoende speelsters – hebben we helaas moeten besluiten om met het team te stoppen. 

Nog één laatste vraag: is het er nog van gekomen? De I-Hack Attack Softball Pitching Machine? 

Ja, gelukkig wel. Daar hebben we ook al heel veel gebruik van kunnen maken. Ook voor het trainen van de veldspelers. Zijn er erg blij mee. De I-Hack Attack is een gespecialiseerde trainingsmachine waarvan maar enkele exemplaren in Europa in gebruik zijn. 

Wat zijn de verwachtingen voor het nieuwe seizoen? 

Het verloop van het afgelopen seizoen kan moeilijk worden overtroffen. Gaan jullie weer voor de Holland Series?  Of heeft de Europa Cup prioriteit? 

‘We willen laten zien dat we geen eendagsvlieg zijn. De organisatie staat als een huis en dat moet ervoor zorgen dat we langdurig op topniveau kunnen spelen.  Naast dat doel willen we ook graag laten zien dat Neptunus een prima plek is voor speelsters die de beste versie van zichzelf naar voren willen laten komen.’ 

Foto: Kitty’s fotografie

Dit interview is eerder gepubliceerd in Fastball Magazine

 

 

 

Share the Post:

Related Posts

Rookvrij

Sportbedrijf Rotterdam heeft bepaald dat alle sportaccommodaties rookvrij moeten worden. Dat betekent dat er vanaf 1 juli nergens meer gerookt

Read More